Yleistä lukio-opinnoista

Yleistä lukio-opinnoista

Lukio-opinnot jakautuvat pakollisiin, valtakunnallisiin valinnaisiin ja koulukohtaisiin valinnaisiin opintoihin. Lukion valtakunnallisen opetussuunnitelman mukaisesti lukio-opintojen aikana opiskelijan on suoritettava vähintään 150 opintopistettä, joista pakollisia on 94 opintopistettä lyhyen matematiikan lukijoille ja 102 opintopistettä pitkän matematiikan lukijoille. Valtakunnallisia valinnaisia opintoja on suoritettava vähintään 20 opintopistettä.

Yhteiskunta- ja talouslinjan opiskelijoiden on suoritettava lisäksi 10 opintopistettä valtakunnallisia tai koulukohtaisia valinnaisia opintoja yhteiskuntatieteiden ja taloustieteen alalta saadakseen opintojen lopussa erillisen diplomin.

Tiede- ja teknologialinjan opiskelijoiden on suoritettava lisäksi vähintään 10 opintopistettä valtakunnallisia tai koulukohtaisia valinnaisia opintoja luonnontieteiden, matematiikan tai soveltavien tieteiden alalta saadakseen erillisen diplomin.

Opintojaksovalinnat

Opinto-ohjaajat ovat opiskelijoiden tukena opintojaksovalinnoissa, mutta vastuu valinnoista on ensisijaisesti opiskelijalla. Opiskelija voi itse päivittää valintojaan lukuvuoden aikana opintojaksotarjottimella. Seuraavaa periodia koskevat muutokset tulee tehdä ennen meneillään olevan periodin näyttöviikon alkua.

Suosittelemme valitsemaan kahden ensimmäisen lukuvuoden aikana 60-70 opintopistettä. Kolmannelle vuodelle suosittelemme noin 30 -35 opintopistettä, jotta aikaa jää ylioppilaskirjoituksiin valmistautumiseen. Maksimissaan opiskelija voi valita 76 opintopistettä/lukuvuosi. Opiskelijan on muutoksia tehdessään huolehdittava siitä, että hänen kokonaisopintomääränsä on edelleen vähintään 150 opintopistettä.

Opintojen suorittaminen 3-4 vuodessa

Opintojaksomuotoisessa lukiossa opiskelija suunnittelee opinto-ohjelmansa yhdessä opinto-ohjaajan kanssa. Opintojen alussa opiskelijan kanssa tehdään alustava kolmen vuoden opintosuunnitelma. Opintojen suorittamiseen voi käyttää enintään neljä vuotta. Mikäli opiskelija  haluaa pidentää opintoja 3,5-4 vuoteen, hänen tulee ottaa yhteyttä opinto-ohjaajaan. Opon kanssaan laaditaan yksilöllinen opintosuunnitelma, jossa huomioidaan ylioppilaskirjoitussuunnitelman ja opintojen tasainen jakautuminen koko lukio-opintojen ajalle.

3. vuoden suunnitelma

  1. opiskeluvuosi: 60 opintopistettä
  2. opiskeluvuosi: 60 opintopistettä
  3. opiskeluvuosi: 30 opintopistettä

3,5 vuoden suunnitelma

  1. opiskeluvuosi: 50-54 opintopistettä 
  2. opiskeluvuosi: 50-54 opintopistettä
  3. opiskeluvuosi: 30-40 opintopistettä
  4. opiskeluvuosi: 6-10 opintopistettä

4. vuoden suunnitelma

  1. opiskeluvuosi: 46-50 opintopistettä
  2. opiskeluvuosi: 46-50 opintopistettä
  3. opiskeluvuosi: 40-46 opintopistettä
  4. opiskeluvuosi: 20-30 opintopistettä

Lukio-opinnot ja ylioppilastutkinto

Lukio-opinnot valmistavat opintojen lopussa pidettäviin valtakunnallisiin ylioppilaskokeisiin. Ylioppilastutkinto on suomenkielinen. Opiskelijan pitää osallistua vähintään 5 pakolliseen yo-kokeeseen suorittaakseen tutkinnon. Lisäksi ylioppilastutkinnon suorittamisen edellytyksenä on lukio-opintoihin kuuluvien 150 opintopisteen suorittaminen. Suosittelemme kaikkia opiskelijoita suorittamaan päättötodistukseen vaadittavat 150 opintopistettä sekä osallistumaan suomalaiseen ylioppilastutkintoon. Suomalaisella ylioppilastutkinnolla saa yleisen jatko-opintokelpoisuuden niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Lisätietoa osoitteesta www.ylioppilastutkinto.fi

Jos opiskelijan suunnitelmissa on opiskella ensisijaisesti ulkomailla lukion jälkeen, suosittelemme selvittämään jo lukio-opintojen alkuvaiheessa kiinnostavien korkeakoulujen pääsyvaatimukset, sillä ne vaihtelevat maittain ja korkeakouluittain. Useimpien yliopistojen hakukelpoisuuden edellytyksenä on lukion oppimäärän suorittaminen sekä ylioppilastutkinto, jonka lisäksi koulut testaavat hakijan kielitaidon erillisellä testillä. Joissakin tapauksissa valinta perustuu lukion oppimäärän ja ylioppilastutkinnon sekä kielikokeen lisäksi esimerkiksi erilliseen SAT-päättelytestiin.