Poissaolot ja myöhästymiset
Opiskelijan tulee osallistua opetukseen, jollei hänelle ole myönnetty siitä vapautusta. Opetus sisältää oppitunnit, ryhmänohjaajan tuokiot sekä koulun yhteiset tilaisuudet. Oppitunneille ja muihin tilaisuuksiin on saavuttava ajoissa.
Lukiolaisen oikeus ja velvollisuus on käydä koulua, jos poissaololle ei ole perusteltua syytä. Alaikäisen opiskelijan huoltajan on selvitettävä kaikki poissaolot määrästä ja syystä riippumatta Wilmassa välittömästi.
Online-opinnoissa lähiopetusta voi olla yksi tai kaksi oppituntia viikossa. Jos lähiopetusta on yksi kerta viikossa ja opiskelija on poissa opintojaksolta enemmän kuin 2×75 minuuttia, opintojakso keskeytyy. Jos lähiopetusta on kaksi kertaa viikossa, vastaava määrä on 3×75 minuuttia. Muutoin online-opinnoissa noudatetaan poissaoloissa samoja periaatteita kuin lähiopetusopinnoissa.
Pitkään jatkuva sairaus tai vaikea elämäntilanne
Mikäli opiskelija on yhtäjaksoisesti poissa pidempään kuin viikon sairaudesta tai vaikeasta elämäntilanteesta johtuen, huoltajan tulee olla yhteydessä ryhmänohjaajaan Wilma-viestillä. Mikäli poissaolojen syy on selvitetty hyväksyttävästi, esimerkiksi lääkärintodistuksella tai huoltajan ilmoituksella ryhmänohjaajalle, ryhmänohjaaja ja/tai opinto-ohjaaja neuvottelee aineenopettajan kanssa ko. opintojakson jatkamisesta vaikka poissaoloja on enemmän kuin 4×75 minuuttia.
Mikäli opiskelija tarvitsee ylimääräistä joustoa tai muuta yksilöllistä tukea, opinto-ohjaaja koordinoi tuen toteutumisen yhteistyössä ryhmänohjaajan, aineenopettajien ja erityisopettajan kanssa. Saadakseen erityistä joustoa, opiskelijan tulee sitoutua koulun tarjoamaan tukeen ja yhdessä sovittuihin aikatauluihin. Mikäli näin ei tapahdu, opintojakso keskeytyy.
Epäselvissä tilanteissa aineenopettaja ottaa yhteyttä rehtoriin, joka kuulee opiskelijaa ja/tai huoltajaa sekä opettajaa ja ratkaisee yhdessä opettajan kanssa, voiko opintojakson suorittamista jatkaa.
Satunnaisen luvattoman poissaolon johdosta huoltajan tulee käydä kasvatuskeskustelu opiskelijan kanssa. Mikäli luvattomat poissaolot toistuvat, kutsuu ryhmänohjaaja opiskelijan ja huoltajan keskustelemaan aiheesta.
Poissaolojen selvittäminen periodin aikana
Poissaolot ja myöhästymiset kirjataan Wilmaan. Kaikille opiskelijoille ja huoltajille annetaan henkilökohtaiset tunnukset Wilmaan. Alaikäisen opiskelijan huoltajan on selvitettävä poissaolon syy viipymättä. Täysi-ikäiset opiskelijat selvittävät poissaolonsa syyn itse viipymättä. Poissaoloista ei tarvitse ilmoittaa viestillä ko. päivänä aineenopettajille, vaan riittää, että poissaolot selvitetään Wilmassa. Poissaolot tulee selvittää viimeistään käynnissä olevan periodin loppuun mennessä. Mikäli poissaoloja ei selvitetä periodin loppuun mennessä, opintojaksoa ei arvioida ennen kuin poissaolot on selvitetty (O-merkintä). Mikäli poissaoloja ei ole selvitetty seuraavan periodin uusintaan mennessä, O-merkintä muuttuu K-merkinnäksi (keskeytynyt).
Poissaolo ja myöhästyminen näyttöviikolla
Jos opiskelija on poissa näytöstä perustellun/ yllättävän syyn esim. sairauden takia, on hänen huoltajansa tai 18 vuotta täyttäneen opiskelijan itse ilmoitettava poissaolosta Wilma-viestillä aineenopettajille mielellään ennen kokeen alkua, kuitenkin viimeistään näyttöpäivän aikana. Mikäli näytön poissaolon syytä ei selvitetä viimeistään näyttöpäivänä, opintojakso katsotaan keskeytetyksi (K) eikä opiskelijalla ole oikeutta osallistua uusintaan. Opettaja voi kuitenkin arvioida opintojakson muiden näyttöjen perusteella, mikäli opintojakson arviointikriteerit sen sallivat. Mikäli poissaolo näytöstä on selvitetty hyväksyttävästi, näyttö tulee tehdä seuraavassa uusinnassa. Mikäli hyväksyttävästä syystä tekemättömiä näyttöjä on useampia, järjestelyistä sovitaan erikseen. Opinto-ohjaaja auttaa opiskelijaa järjestelyissä.
Perusteltu syy poissaoloon näyttöviikolla on koulun järjestämä matka tai edustustehtävä. Tällöin näytöt järjestetään erikseen sovittuna aikana. Mikäli esim. opintojakson itsenäisen suorittamisen vuoksi näyttöviikolla on tulossa kaksi koetta samalle päivälle, itsenäisesti suoritettavan opintojakson koe siirretään toiseen koepäivään, joka on opiskelijalla vapaana. Tästä sovitaan periodin alussa samalla, kun sovitaan opintojakson itsenäisestä suorittamisesta. Mikäli opiskelijalla on kaikissa näyttöviikon palkeissa muu koe, itsenäisen opintojakson koe suoritetaan uusinnassa.
Jos opiskelija ei osallistu näyttöön ennalta määrättynä aikana töiden tai muiden omien vapaa-ajan aktiviteettien takia tai anotun loman takia, näyttö tehdään seuraavassa uusinnassa. Näyttöä ei voi siirtää ko. syiden takia näyttöviikon aikana eri päivälle eikä koulu järjestä ylimääräisiä näyttömahdollisuuksia.
Mikäli opiskelija myöhästyy näytöstä, myöhästyneet otetaan sisään kokeisiin aamupäivällä klo 9.30 ja iltapäivällä 13.45 eli puoli tuntia näytön alkamisesta. Myöhästyneet eivät saa lisäaikaa näytön suorittamiseen.
Osallistuminen koulun muuhun toimintaan
Osallistumista ylioppilaskirjoituksiin, autokoulun teoriakokeeseen tai ajokokeeseen, kutsuntoihin, koulun järjestämälle matkalle tai koulun edustustehtäviin ei lasketa poissaoloksi oppitunnilta. Opiskelijan tulee kuitenkin arvioida osallistuminen koulun muuhun toimintaan kriittisesti, jottei se häiritse kohtuuttomasti opiskelua.
Opettajan poissaolo
Mikäli opettaja on poissa, oppitunti pidetään joko itsenäisenä tai sijaisen johdolla. Tästä syystä opiskelijoiden täytyy tulla tunnin alkaessa ilmoittautumaan luokkaan ja saamaan ohjeet tuntityöskentelyyn. Poikkeuksena voi olla oppitunti 1. tai 5., jolloin mahdollisuudesta opiskella itsenäisesti muualla kuin koululla ilmoitetaan erikseen.