KSYK:n lukio oli ensimmäistä kertaa mukana Hiukkasfysiikan maailmaa avaavassa CERN-tiedeprojektissa keväällä 2019. Osallistujina oli 7 fysiikan opinnoissa kunnostautunutta Tiede-ja teknologianlinjan opiskelijaa, sekä yksi fysiikan ope. Matka toteutettiin yhteistyössä Lahden yhteiskoulun ja Karhulan lukion kanssa. Projekti oli etukäteen hyvin suunniteltu ja myös toteutui suunnitelmien mukaisesti. Huikea kokemus.

Valmistautuminen aloitettiin hyvissä ajoin ennen matkaa, erityisesti CERNiin valmistavalla vuorokauden mittaisella leirillä Kotkassa. Leirillä eri lukioiden opiskelijat pääsivät hiukkasfysiikan ohella tutustumaan rauhassa myös toisiinsa ja näin tulevalle matkalle oltiin iso askel valmiimpia. Suuri kunnia oli saada valmistautumisleirille vieraaksi pitkän uran hiukkasfysiikan parissa ja CERNissä tehnyt professori Jorma Tuominiemi.

Ohjelma CERNissä oli kattava; historiikki, hiukkaskiihdyttimet- ja ilmaisimet, antimateria tutustumiskierroksineen, vierailu CMS-koeasemalle, tietotekniikka CERNissä, Clic-projekti ja hiukkasfysiikka teoreetikon näkökulmasta. Lisäksi vapaa-aikaa jäi itse kullekin tutustua Geneven keskustaan ja opastettu kierros YK:n Geneven pääkonttoriin saatiin mahdutettua mukaan ohjelmaan.

Katso täältä lisää kuvia ja opiskelijoiden mietteitä reissulta.