Matematiikan professori Samuli Siltanen Helsingin yliopistolta kävi pitämässä 26.1. etäluennon yhteistyössä lukiomme TT-linjan kanssa. Professori Siltanen on tuttu esim. Ylen ohjelmista tieteen popularisoijana, ja hänellä on myös Youtubessa suosittu kanava ”Samun tiedekanava”, jossa esitellään matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian ihmeitä. Esitelmän aiheena oli tänään tekoäly ja tarkemmin ottaen koneoppiminen hermoverkoilla. Tekoäly ehdottaa videoita Youtubessa, ohjaa itseohjautuvia autoja sekä kääntää kieliä Google Translatessa, ja aiheen ajankohtaisuudesta kertoo paljon tilintarkastustoimisto PwC:n arvio: tekoälykehityksen vaikutus maailmantalouteen vuoteen 2030 mennessä tulee olemaan 15,7 triljoonaa dollaria, enemmän kuin vuosittainen Kiinan ja Intian BKT yhteensä!
Tekoälyssä tietokone laitetaan matkimaan ihmisaivoja matematiikan avulla. Samu kävikin esitelmässään läpi, miten matemaattisesti mallinnetaan yhtä hermosolua eli neuronia, ja esityksen lopuksi puhuttiin siitä miten nämä ajatukset yleistetään useiden neuronien hermoverkkoon. Esitelmässä vilisi käsitteitä kuten eksponenttifunktio, pienimmän arvon etsiminen ja gradientti, joita pitkässä matematiikassa opiskellaan – uusi tekoälytutkimus onkin hyvin pitkälti matemaattisia innovaatioita ja parempia algoritmeja!
Ensi lukuvuodesta eteenpäin TT-linjalla tarjotaan opintojaksoa ”Tekoälyn perusteet – Elements of AI”, jossa tekoälyyn voi tutustua vielä enemmän: tarjolla on yleistä materiaalia kaikille aiheesta kiinnostuneille, mutta enemmän koodausta harrastaneille on tulossa myös syventävämpää Python-ohjelmointimateriaalia. Tervetuloa siis ensi vuonna opintojaksolle lstt06 kaikki tekoälystä kiinnostuneet!