Kulosaaren yhteiskoulun perinteisessä tammikuun studia generaliassa, joka tänä keväänä järjestettiin keskiviikkona 18.1.2017, paneuduttiin talouden saloihin ETLA:n toimitusjohtajan ja ekonomistin Vesa Vihriälän johdolla. Koulumme opiskelijoiden lisäksi vieraaksemme saapuivat luentoa kuuntelemaan joukko Munkkiniemen yhteiskoulun ja Kansainvälisen liiketoiminnan linjan opiskelijoita Lauttasaaresta.

Vihriälä aloitti luennon 1990-luvun lamalla ja sen vaikutuksista Suomen ja maailman talouteen. Työttömyys oli korkealla, talous alijäämäinen ja sen kääntäminen kasvuun tuntui monien mielestä lähes mahdottomalta. Vaikeiden päätösten jälkeen lama helpotti ja talous lähti hyvään kasvuun. Vihriälä kertoo luennossaan talouden ennustamisessa. Monesti siinä ei onnistuta, ja tämä näkyi esimerkiksi vuoden 2009 finanssikriisin aikaan, kun bruttokansantuotteen ennuste heitti kahdeksan prosenttia. Ennustamiseen vaikuttaa Vihriälän mukaan monta eri tekijää, kuten lähtötilanne, alueen poliittinen tilanne ja historia.

“Taloudessa on selkeitä jaksoja, joita voidaan verrata toisiinsa”

Lähiaikoina tapahtuneet asiat joudutaan Vihriälän mielestä ennustamaan kokonaan, sillä niistä ei ole paljoa dataa.

“Ennustaminen tulee olemaan nyt ja tulevaisuudessakin vaikeaa”, Vihriälä tiivistää.

Vihriälä kertoi esityksessään lyhyesti myös esimerkiksi globaalista taloudesta ja sen vaikutuksista kotimarkkinoille. Kehittyneiden valtioiden talous ei Vihriälän mukaan kasva päätä huimaavaa vauhtia. Välillä erilaiset takapakit ovat todennäköisiä, ja tämä vaikuttaa suoraan Suomen kansantalouteen. Globaaliin talouteen vaikuttavat myös tuottavuus ja väestön kehitys sekä sen tuomat muutokset kuten urbanisaatio ja työvoiman ikääntyminen.

Luennon lopuksi opiskelijoilla oli mahdollisuus kysyä Vihriälältä erilaisia kysymyksiä. Aiheina kysymyksille olivat niin Brexit kuin korkomarkkinat sekä asuntosijoittaminen ja erityisesti Kiinan asuntomarkkinoilla muhiva mahdollinen “asuntokupla”.

Kiitämme Vesa Vihriälää mahtavasta luennosta, ja Munkkiniemen yhteiskoulun sekä Lauttasaaren yhteiskoulun opiskelijoita vierailusta kouluumme!