Yhteiskunta- ja talouslinjan perinteinen tammikuun Studia generalia-luento käsitteli maaotteluhengessä hyvinvointivaltion menestystekijöitä. Mitä Ruotsissa ja Tanskassa tehdään kenties paremmin kuin Suomessa, jotta kansantalous ja yhteiskunta kokonaisuutena menestyvät?

Studia generalian vieras, ekonomisti ja kansanedustaja (kok) Juhana Vartiainen painotti työllisyysasteen merkitystä. Kaikki työikäiset on pidettävä työelämässä toimivien työmarkkinoiden, työttömyystukijärjestelmän, perhevapaiden sekä kannustavan verotuksen keinoin. Taloustieteilijän näkökulma hyvinvointivaltion hyötyihin ja hallituksen politiikka järjestelmän rahoituksen säilyttämiseksi saivat lisävalaistusta ekonomistin analyysissä.

KSYK:n, Lauttasaaren yhteiskoulun kv-liiketoiminnan linjan ja Munkkiniemen yhteiskoulun yhteiskunta- ja talouslinjan opiskelijat esittivät lisäksi erinomaisia yleisökysymyksiä työperäisestä maahanmuutosta aktiivimallin reiluuteen. ”Todella mukavaa keskustella uteliaiden ja kriittisten lukiolaisten kanssa” summasi vieraamme. Suuret kiitokset Juhanalle mainiosta ja elävästä kansantalouden ja politiikan yhdistäneestä esityksestä.