YT-linja vieraili yhteiskunnallisen vaikuttamisen kurssilla Keskustan puoluetoimistolla Apollonkadulla. Tilaisuutta isännöivät ja emännöivät nuoret keskustavaikuttajat. Kuntavaalikoordinaattori Janne Tarima esitteli puolueen organisaatiota: ”Valta on puolueessa lainassa, puheenjohtaja on sen näkyvin käyttäjä, mutta vain puoluekokous voi sen hänelle myöntää”. Hallituspuolueen ministerit joutuvat tekemään tiliä tekemisistään eduskuntaryhmälle sekä puoluevaltuustolle ja viime kädessä puoluekokoukselle ja äänestäjille. Näin toimii puoluepolitiikka demokratiassa. Isokin politiikan ”stara” on lopulta puolueen ja kansan palvelija. Puheenjohtaja Juha Sipilän asema todettiin sen verran vahvaksi, että pääministeri voi mennä kesäkuussa Seinäjoen puoluekokoukseen rauhallisin mielin. Keskustanuorten pääsihteeri Antti Siika-aho korosti valtion puoluetuen merkitystä mahdollisimman riippumattomalle puoluetoiminnalle. Keskustanuorten puheenjohtaja Hilkka Kemppi muistutti, että mm. Esko Aho ja Matti Vanhanen – pääministereitä molemmat – ovat toimineet aiemmin nuorisojärjestön johdossa. Politiikkaan kannattaa siis mennä rohkeasti mukaan jo nuorena!

Lapin vaalipiirin kansanedustaja Katri Kulmuni saapui lentokoneella suoraan Torniosta kertomaan eduskuntakuulumisia. Hän tarjosi meille ”stadilaisille” erilaista näkökulmaa Suomeen. Lappi näyttäytyy usein kaukaisena periferiana, vaikka se on kansainvälinen matkailukohde ja raaka-aineiden lähde. Kemi-Tornion alue on yksi Suomen merkittävimmistä teollisuuskeskuksista. Lappi pitää sisällään myös ainutlaatuisia kulttuuri- ja luontoarvoja. Kulmuni muistutti humaanin yhteiskunnan tärkeydestä vaikeinakin taloudellisina aikoina sekä kaksikielisenä ”torniojokilaaksolaisena” Pohjoismaisen yhteistyön merkityksestä Suomelle.

”Stadi-kepu” aluepolitiikaväittelyä ei toki yritettykään välttää. Hyvässä hengessä opittiin, mistä erilaiset näkemykset tällä politiikan klassisella jakolinjalla ovat lähtöisin. Myös turvallisuuspolitiikka ja Nato-jäsenyys nousivat esille. Metsähallituslain vaikutuksista ympäristöön oltiin yleisössä huolissaan, kuten sen vaikutuksista saamelaisten asemaan. Keskustalaiset totesivat aidosti vaikuttuneina, että YT-linjan asiantuntemus kestää vertailun kokeneempienkin politiikan seuraajien kanssa. KSYK YT-linja kiittää Keskustaa erinomaisesti organisoidusta vierailusta ja odottaa mielenkiinnolla uusia yhteistyökuvioita Keskustan kanssa!