TT-linjan opintojakson “Python-ohjelmoinnin perusteet” opiskelijat pääsivät piiiiitkästä aikaa koronatilanteen parannuttua vierailemaan oikein paikan päällä linjan yhteistyökumppanin ohjelmistoyritys Eficoden toimistolla. Eficode on ohjelmointikehityksen tehostamiseen keskittynyt yritys, ja erityisenä kiinnostuksenkohteena tämänkertaisella vierailulla olikin Eficoden UX/UI-laboratorio-osasto: UX/UI tulee sanoista ”User Experience / User Interface”.

 

 

TT-linjalaisille näytettiin mm. sitä, miten labrassa testataan mobiilisovelluksien käyttöliittymiä: aikaisemmin sovellusta käyttämätön koehenkilö on erillisessä huoneessa erityisen kameran kanssa, joka pysyy koko ajan kännykän mukana ja kuvaa ja mittaa käyttäjän sormien liikkeitä. Sen jälkeen hänelle annetaan erinäisiä tehtäviä, eli esimerkiksi hänen pitäisi löytää sovelluksen valikosta jokin tietty asia. Toisesta huoneesta nähdään sitten videokameran kautta tarkkailemalla, että millä tavoin uudet käyttäjät ihan oikeasti käyttöliittymää hyödyntävät ja minkälaisia ongelmia heille voi tulla vastaan – käyttäjäkokemus voi olla usein aivan erilainen kuin mitä ollaan suunnitteluvaiheessa ajateltu!

 

Kuten esityksessä kuultiin, UX/UI on siinäkin mielessä yhä tärkeämpi asia, että todella monet “pakolliset” palvelut (esimerkiksi pankkiasiat ja veroasiat) ovat siirtyneet yhä enemmän nettiin. Näin ollen niiden täytyy toimia vanhuksille, sokeille, ihmisille jotka eivät pysty käyttämään hiirikättä… tässä on vielä paljon tekemistä! Oli mukavaa nähdä, että tieteiden, teknologian, viestinnän ja suunnittelun yhteistyöllä näitäkin ongelmia voidaan ratkaista, kiitos siis vierailusta Eficode 😊