Sähkön riittäminen on puhututtanut tänä talvena: energiaa kun ei voida tuottaa suuria määriä varastoon esimerkiksi vähätuulisempien ja kylmien päivien varalle. Tiede- ja teknologialinjan tämänvuotisen Studia Generalia -tapahtuman teemana olikin ajankohtaisesti energia.

Tapahtuman kunniapuhuja CTO, tohtori Markku Ylönen työskentelee tamperelaisessa Polar Night Energy -yrityksessä, joka on lähtenyt etsimään ratkaisua energian varastointiongelmaan hiekan avulla.

Polar Night Energyn ensimmäinen kaupallinen tuote on Tampereen lähellä Kankaanpäässä puoli vuotta käytössä ollut “hiekka-akku”. Akku täytetään hiekalla, ja hiekka lämmitetään uusiutuvalla energialla 600 asteeseen silloin, kun sähkö on halpaa. Lämpö varastoidaan ja siirretään eteenpäin Kankaanpään uimahalliin sekä kaukolämpönä noin sataan kotitalouteen.

Ylönen esitteli Kankaanpään lämpövaraston toimintaa, yrityksensä kehityskohteita ja  tulevaisuuden näkymiä. TT-linjalaiset saivat kertauksen perusfysiikasta, kemiasta ja matematiikasta. Ylönen kertoi myös omasta polustaan koulunpenkiltä tohtoriksi sekä siitä, millaista työskentely tiedettä ja teknologiaa soveltavana yrittäjänä on ollut. Saimme kuulla, miltä tuntui, kun yritysideasta tuli BBC:n artikkelin jälkeen globaali viraali-ilmiö, mistä seurasi tuhansia yhteydenottoja ympäri maailmaa.

Kiitoksia Markku Ylöselle erittäin hienosta esitelmästä, joka synnytti paljon keskustelua ja hyvä kysymyksiä!

Lisää hiekka-akun toiminnasta voit lukea esimerkiksi BBC Newsin artikkelista: https://www.bbc.com/future/article/20221102-how-a-sand-battery-could-transform-clean-energy