EU-kurssilaiset saivat ajankohtaisen katsauksen Euroopan unionin tilanteeseen, kun lähetystöneuvos Mika Kukkonen ulkoasiainministeriöstä vieraili Kulosaaressa. Vierailun aiheena olivat mm. ulkoasiainministeriön toiminta, diplomaatin ura, EU:n nykyinen tilanne sekä Suomen asema Euroopassa.

Vieraamme korosti EU:n periaatteellista olemassaolon tarvetta. Jos EU:ta ei olisi, valtioiden väliset neuvottelut ja sopimukset olisi tehtävä joka tapauksessa – eikä se olisi yhtään sen helpompaa. Esimerkiksi Brexit-kauppaneuvottelut vievät parhaassa tapauksessa 10-15 vuotta ennen kuin kaikki yksityiskohdat on sovittu. Myös nykyisen EU-vastaisuuden alkulähteet puhuttivat. Kukkosen mukaan pääsyynä on heikko talous, josta voidaan ansaitusti syyttää myös puutteellisesti rakennettua rahaliittoa. Työttömyys ruokkii protestimielialaa, joka purkautuu populististen liikkeiden nousuna. Myös pakolaiskriisi luo ihmisten mieliin turvattomuutta ja muutoksen pelkoa, josta helposti syytetään EU:ta.

Suomen mahdollisuuksia vaikutta EU-päätöksentekoon Kukkonen arvioi ennakoiviksi. Suomen tulisi pyrkiä vaikuttamaan aloitteisiin jo komission valmisteluvaiheessa. Varsinaisessa päätöksenteossa ministerineuvostossa pienet maat joutuvat usein sopeutumaan suurten maiden linjoihin. Median luoma kuva sai myös kritiikkiä osakseen. Faktat ja ymmärtämys EU:n toiminnasta eivät aina ole kohdallaan ja EU:lla onkin melkoinen viestintähaaste: miten saada kansalaiset luottamaan EU:n kykyyn parantaa eurooppalaisten hyvinvointia ja turvallisuutta.

Läpi esityksen kuulimme mielenkiintoisia yksityiskohtia EU:n toiminnasta kulissien takana – Kukkonen kun on vuosien kokemus Brysselistä ja EU-asioiden koordinoinnista ministeriössä. Jälleen kerran suurin haaste oli kuitenkin aika joka loppui kesken, vaikka mielenkiintoisia kysymyksiä oli edelleen ilmassa. Suuret kiitokset vierailusta ja tervetuloa uudelleen!