Presidenttiehdokas, politiikan tutkija ja Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola vieraili vuorostaan tänään koulullamme vastaamassa YT-linjan opiskelijoiden kysymyksiin. Atrium oli miltei täynnä YT-linjalaisia ja muita lukiolaisia, jotka saapuivat kuulemaan Aaltolan näkemyksiä ajankohtaisista ulkopoliittisista asioista.

Aaltola piti hyvin tärkeänä sitä, että presidentillä on näkemys suunnasta, jota kohti maan tulee kulkea ja historian tuntemuksesta kumpuavaa viisautta. Hän korosti keskittymistä kansakuntaa yhdistäviin asioihin pelkkien ristiriitojen sijaan.
Arvojohtajana hän kertoi seisovansa tasavaltalaisten arvojen takana ja pitävänä omalla kohdallaan tärkeinä pyrkimystä oikeudenmukaisuuteen, viisauteen, rohkeuteen ja lujuuteen. Neljäntenä arvona Aaltola mainitsi kohtuullisuuden, jota hän oli pohtinut lähtiessään ehdokkaaksi täysin politiikan ulkopuolelta.

Kysyttäessä Aaltola sanoi, että Ukrainan sota olisi ollut estettävissä poliitikkojen jämäkämmällä toiminnalla: jos Venäjä olisi jaksettu padota riittävän ajoissa. Aaltolan mielestä energiaan liittyvät taloudelliset kytkökset hämärsivät eurooppalaisia poliitikkoja.
-Iso eurooppalainen visio puuttui. Kaksi sukupolvea eurooppalaisia poliitikkoja epäonnistui. Venäjälle ei kannata antaa milliäkään periksi, Aaltola sanoi.
Aaltolan mukaan juuri nyt on aika ”pistää asioita kuntoon” ja käyttää riittävästä resursseja ”Pohjolan linnoittamiseen”. Omaan puolustukseen panostaminen näyttäytyy Suomen etuna myös, jos Donald Trump valitaan Yhdysvaltain presidentiksi.
-Puolustuksen vahvistaminen on rauhan työtä. Sota pysyy parhaiten poissa Euroopasta, kun meillä on riittävästi mahtia pitämään Venäjä poissa.

Kiitos Mika Aaltolalle vierailusta koulullamme!
Aaltolaa tenttasivat opiskelijat Joona Jokiniemi, Thomas Gregory ja Veera Vähäsarja sekä YT-linjan johtaja Ville Kohvakka.Mika Aaltola vieraili KSYK:ssa.