Kaksikielisyys

Useista eri kulttuureista ja kielitaustoista tulevat oppilaat, opiskelijat ja opettajat sekä monipuolinen kieltenopetus luovat Kulosaaren yhteiskoulusta monikielisen kouluyhteisön, jonka yhteiset toimintakielet ovat suomi ja englanti. Koulun tapahtumat, juhlat ja muut tilaisuudet toteutetaan suomeksi, englanniksi tai kaksikielisesti. Myös virallinen tiedottaminen tapahtuu suomeksi ja englanniksi.

Englantirikasteisuus ja kaksikielisyys ovat osa lukiomme arkipäivää. Tarjoamme kaikille opiskelijoillemme mahdollisuuden kaksikieliseen tai englantirikasteiseen opiskeluun huomioiden kuitenkin valmistautumisen ylioppilaskirjoituksiin. Englantirikasteisilla opintojaksoilla opetus on pääsääntöisesti suomeksi, mutta opetusta rikastetaan englanninkielisillä materiaaleilla. Oppimateriaalit ovat suomeksi. Kaksikielisillä opintojaksoilla opetuksessa käytetään sekä suomea että englantia. Opetus ja lisämateriaalit on useimmiten englanniksi, mutta varsinaiset oppimateriaalit ovat pääsääntöisesti suomeksi. Kotitehtävät, projektit ja kokeet opiskelija voi tehdä valitsemallaan kielellä.

Kielipainotus vaihtelee eri linjoilla alla olevan taulukon mukaisesti. Valtakunnallisten valinnaisten opintojen ensisijainen kielipainotus linjoittain sekä linjojen tarjoamien koulukohtaisten valinnaisten opintojen kielipainotus on tummennettu.

 YleislinjaYhteiskunta- ja talouslinja
Tiede- ja teknologialinja
English stream
Pakolliset opinnotfffef
Valt.kun. valinnaiset opinnotfe/effe/effe/effe/ef
Koulukohtaiset opinnotfe/ef/efe/ef/efe/ef/efe/ef/e
Kertausopinnotffff

 

Kaksikielisyys opintojaksoilla:

– f suomenkielinen opetus
– fe englantirikasteinen opetus: 80 % suomeksi / 20 % in English
– ef kaksikielinen opetus: 33 % suomeksi / 33 % valittava / 33 % in English
– e in English, for matriculation exams vocabulary/concepts in Finnish, too

Poikkeukset:

Yhteiskuntaopin suomalainen yhteiskunta (Lyh1) tarjotaan kaikille fe-opintoina ja Suomen lakitiedon opintojakso (Lyh4) toteutetaan f-opintoina.

Suomen historian opintojakso (Lhi5) toteutetaan f-opintoina.

Elämänkatsomustiedon pakolliset opinnot opetetaan fe-opintoina mikäli opiskelijoita ei ole tarpeeksi kahteen ryhmään. Uskonto suomalaisessa yhteiskunnassa (Lue5) /Kulttuurit katsomuksen muovaajina(Let4) toteutetaan f-opintoina.