TT-linjan kakkosvuoden kurssin “Astrofysiikka” opiskelijat pääsivät Aalto-yliopiston vierailijaluennolle, jossa Michiganin yliopiston avaruustekniikan professori Tuija Pulkkinen luennoi Michiganista käsin aiheesta “Mihin sinä tarvitset avaruussääennustetta”. Kuten lukiofysiikassa ollaan opittu, aurinkopurskaukset häiritsevät maapallon magneettikenttää, mutta tämän niin sanotun avaruussään ennustamisen koko laajuus tuli hienosti ilmi professori Pulkkisen esitelmässä:
– Muuttuva magneettikenttä aiheuttaa sähkövirran indusoitumisen esimerkiksi maakaasuputkiin ja sähkölinjoihin. Riskinä voimakkaissa aurinkomyrskyissä voikin olla jopa koko USA:n sähköverkon lamaantuminen (mikä maksaisi jo itsessään noin 30 miljardia dollaria / päivä), mutta toisaalta mikäli avaruussää tiedetään, tähän voidaan varautua esimerkiksi syöttämällä linjoihin vastakkaiseen suuntaan menevää sähkövirtaa joka kumoaa avaruussään vaikutuksen.
– Ionosfääriin tulevat hiukkaset sotkevat paikantamista esimerkiksi lentokoneissa tai arkielämän GPS:llä toimivissa laitteissa (Google Maps yms.) Kun esimerkiksi itseohjautuvien autojen on päästävä paikannuksessa jopa 10 senttimetrin tarkkuuden, virhemarginaalia avaruussään tietämisessä ei juurikaan ole ja yhä tarkempia ennusteita tarvitaan.
Esitelmässä tuotiin myös hienosti esille avaruussäätutkimuksen merkittäviä naisia: avaruussäätä tutkii esimerkiksi Suomen yliopistoissakin kaksi naisprofessoria. Avaruussäätutkimukseen tarvitaan paitsi osaamista matematiikasta, ohjelmoinnista ja laitteiden rakentamisesta niin myös laajempaa näkemystä – ollaan siis TT-linjan ytimessä! Ei siis liene ihme, että vierailijalta tuli jälleen kerran erityiskehut TT-linjalaisille hienoista kysymyksistä 😊