… paitsi TT-linjan kakkosilla oli vuorossa sitäkin, kun kurssin ”Tutkiva työskentely teknologialla” opiskelijat esittelivät loppuprojektejaan torstaina 25.11. Kurssilla opiskelijat käyttävät luovuuttaan ja suunnittelevat jonkin tieteeseen liittyvän tutkimusprojektin jossa hyödynnetään teknologiaa, ja lopputulokset olivat tänäkin vuonna upeaa katsottavaa.
Kemiaan liittyvissä töissä tutkittiin mm. hedelmien happamoitumista ja veden pintajännitystä, ja näistä töistä saatiinkin ehkä jopa yllättäviä mittaustuloksia, joilla kuka tahansa voi parantaa kotona esim. hedelmien säilyttämistä ja pyykinpesuaineen tehokkuutta. Pohdintaa herätti myös ajatukset hedelmien kasvatuksesta ja niiden kuljetuksesta ympäri maailmaa Suomeen: ehkäpä uudella teknologialla voidaan siirtyä kotimaiseen hedelmien kaupunkiviljelyyn?
Fysiikkaan liittyvissä töissä mm. valmistettiin alumiinifoliosta oma kondensaattori, tuotettiin ääniaalloista lasereiden avulla kuvioita sekä yksi ryhmä valmisti jopa itse omaa ferronestettä (eli ainetta joka on samaan aikaan nestemäinen ja magneettinen). Ferrofluidien valmistaminen vaati erityistä kikkailua, kun sekoittimena käytettiin poraa ja siihen itse 3D-printattua sekoitinosaa!
Kaikista näyttävin työ taisi olla kuitenkin opiskelijoiden itse 3D-tulostama vesirakettilaukaisija. Esitelmässä käytiin hyvin läpi raketin kehityksen aikajana, ja lopputulos oli komeaa katsottavaa: tsekkaa video laukaisusta tästä linkistä, jos et usko 😍