Kaksikielisyys

Useista eri kulttuureista ja kielitaustoista tulevat oppilaat, opiskelijat ja opettajat sekä monipuolinen kieltenopetus luovat Kulosaaren yhteiskoulusta monikielisen kouluyhteisön, jonka yhteiset toimintakielet ovat suomi ja englanti. Koulun tapahtumat, juhlat ja muut tilaisuudet toteutetaan suomeksi, englanniksi tai kaksikielisesti. Virallisempi tiedottaminen tapahtuu suomeksi ja englanniksi.

Englantirikasteisuus ja kaksikielisyys ovat osa lukiomme arkipäivää. Tarjoamme kaikille opiskelijoillemme mahdollisuuden kaksikieliseen tai englantirikasteiseen opiskeluun huomioiden kuitenkin valmistautumisen ylioppilaskirjoituksiin. Englantirikasteisilla kursseilla opetus on pääsääntöisesti suomeksi, mutta opetusta rikastetaan englanninkielisillä materiaaleilla. Oppikirjat ovat suomeksi. Kaksikielisillä kursseilla opetuksessa käytetään sekä suomea että englantia. Opetus ja lisämateriaalit on useimmiten englanniksi, mutta oppikirjat ovat pääsääntöisesti suomeksi. Opiskelijalla on kuitenkin mahdollisuus saada osa oppikirjoista myös englanniksi. Kotitehtävät, projektit ja kokeet opiskelija voi tehdä valitsemallaan kielellä.

Kielipainotus vaihtelee eri linjoilla alla olevan taulukon mukaisesti. Valtakunnallisten syventävien kurssien ensisijainen kielipainotus linjoittain sekä linjojen tarjoamien koulukohtaisten kurssien kielipainotus on tummennettu.

YleislinjaYhteiskunta- ja talouslinja
Tiede- ja teknologialinja
English stream
Pakollisetfffef
Valt.kun.syventävätfe/effe/effe/effe/ef
Koulukohtaiset kurssitfe/ef/efe/ef/efe/ef/efe/ef/e
Abikurssitffff

 

Kaksikielisyys eri kursseilla:

– f suomenkielinen opetus
– fe englantirikasteinen opetus: 80 % suomeksi / 20 % in English
– ef kaksikielinen opetus: 33 % suomeksi / 33 % valittava / 33 % in English
– e in English, for matriculation exams vocabulary/concepts in Finnish, too

Poikkeukset:

Yhteiskuntaopin suomalainen yhteiskunta (Lyh1) tarjotaan kaikille fe-kurssina ja Suomen lakitiedon kurssi (Lyh4) toteutetaan f-kurssina.

Suomen historian kurssi (Lhi5) on f-kurssi.

Elämänkatsomustiedon pakolliset kurssit opetetaan fe-kursseina mikäli opiskelijoita ei ole tarpeeksi kahteen ryhmään. Uskonto suomalaisessa yhteiskunnassa (Lue5) /Kulttuurit katsomuksen muovaajina(Let4)-kurssi toteutetaan f-kurssina.